Γιατί κάποιες γυναίκες προσποιούνται τον οργασμό; - SEX

Γιατί κάποιες γυναίκες προσποιούνται τον οργασμό; – SEX


Ο γυναικείος οργασμός αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες στην καθημερινότητά τους. Βέβαια, και πολλοί επιστήμονες μελετούν τον γυναικείο οργασμό, τόσο οργανικά όσο και ψυχολογικά. Διαβάστε παρακάτω τι μας λέει ο Θάνος Ασκητής.

Η επικρατούσα αντίληψη επικεντρωνόταν στο ότι μια γυναίκα προσποιείται τον οργασμό για να ικανοποιήσει τον σύντροφό της, τον οποίο βλέπει να «αγωνιά» για την κορύφωσή της. Τι ισχύει, όμως, τελικά;

Μια πρόσφατη μελέτη (2016) για το διαχρονικό αυτό φαινόμενο που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας για την ψυχολογία της γυναίκας κατέληξε σε ένα πόρισμα που προκάλεσε έκπληξη τόσο στους ερευνητές όσο και στο κοινό. Το δείγμα της έρευνας ήταν γυναίκες ηλικίας 19-28 ετών, οι οποίες ήταν σεξουαλικά ενεργές τον τελευταίο χρόνο. Όπως φάνηκε από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, εκείνες που έτειναν να προσποιούνται ότι είχαν οργασμό απάντησαν ότι το έκαναν για να επιταχύνουν τον οργασμό του συντρόφου τους!

Αντίστοιχη μελέτη σε περισσότερες από 2.000 γυναίκες, διερεύνησε σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να προσποιηθούν οργασμό, καταλήγοντας ότι είναι πιθανότερο να συμβεί σε μια μακροχρόνια σχέση παρά σε σχέση της μιας βραδιάς. Από την άλλη, ο γάμος φαίνεται να μειώνει την επιλογή αυτή, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 20%. Πώς επηρεάζει, όμως, τη σχέση του ζευγαριού η τάση αυτή;

Ο προσποιητός οργασμός φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι χρήσιμος για τη συνέχεια της σχέσης, καθώς μπορεί να βοηθήσει στο να ολοκληρωθεί συντομότερα μια δυσάρεστη σεξουαλική εμπειρία. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και προβληματικός δεδομένου ότι δεν προσφέρει απολύτως τίποτα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να απολαμβάνουν οι δύο σύντροφοι εξίσου τη σεξουαλική επαφή. Στην πραγματικότητα η επαναλαμβανόμενη προσποίηση του οργασμού αποτελεί ισχυρή ένδειξη κακής σεξουαλικής ή και συντροφικής επικοινωνίας μέσα στο ζευγάρι. Βέβαια η γυναίκα που δεν απολαμβάνει τον οργασμό της αισθάνεται άρρωστη και μειονεκτική και σε πολλές περιπτώσεις κρύβεται… Το γεγονός αυτό συμβαίνει, συνήθως, λόγω της ανησυχίας και του φόβου μην πληγωθεί ο σύντροφός της, καθώς αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο που έχει για εκείνον η κορύφωσή της.

undefined

Αυτό που αδυνατεί να συνειδητοποιήσει, όμως, είναι ότι εμπλέκεται σε έναν φαύλο κύκλο που θα καταλήξει στο να πληγωθεί ούτως ή άλλως εκείνος. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, ειδικά σε μακροχρόνιες σχέσεις, μπορούν να αντιληφθούν τις αντιδράσεις του συντρόφου τους. Επομένως ένας άνδρας σταδιακά θα καταλάβει ότι η γυναίκα δεν ευχαριστιέται όπως παλαιότερα το σεξ, εστιάζοντας στις αντιδράσεις της και συνειδητοποιώντας τον ψεύτικο οργασμό της. Το πιο πιθανό είναι να αντιδράσει όπως εκείνη, να μην αναφέρει δηλαδή τη δυσαρέσκειά του από το γεγονός αυτό, ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο της αποσιώπησης, βάζοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, παίρνοντας σταδιακά απόσταση από τη σεξουαλική πράξη αλλά και τη σύντροφό του, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την επικοινωνία ανάμεσά τους (απομάκρυνση και σεξουαλική ψυχρότητα).

Αντί να επιλέξει να προσποιηθεί οργασμό, μια γυναίκα μπορεί να προτείνει στον σύντροφό της να μιλήσουν για τη σεξουαλική τους ζωή, καθώς και για το τι μπορούν να κάνουν για να βελτιωθεί η σεξουαλική εμπειρία τόσο του ενός όσο και του άλλου. Η επικοινωνία στο ζευγάρι αποτελεί πάντα το κλειδί για την ομαλή και άμεση επίλυση μιας δυσλειτουργίας στη σχέση, είτε αυτή είναι σεξουαλική είτε συναισθηματική. Ωστόσο, τα ζευγάρια τείνουν, συχνά, να διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά για τέτοια προβλήματα στη σχέση τους, από φόβο μήπως πληγωθεί ο σύντροφος ή φανούν οι ίδιοι ευάλωτοι σε εκείνον (φαύλος κύκλος της σιωπής). Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και ο άνδρας αλλά και η γυναίκα ενδέχεται, αρχικά, να δυσφορήσουν εν όψει μιας τέτοιας συζήτησης και να αντιδράσουν αμυντικά.

Το καλύτερο που μπορεί να επιδιώκει κανείς είναι η ανοιχτή επικοινωνία. Η κατάσταση κατά την οποία, δηλαδή, και οι δύο σύντροφοι μπορούν να εκφραστούν με ειλικρίνεια, κάτι που θα απαλείψει τον ρόλο της προσποίησης και θα εξασφαλίσει το γνήσιο ενδιαφέρον της ερωτικής τους ζωής.

Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή, νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Πηγή: Newsauto

Τι πραγματικά φταίει όταν μια γυναίκα δεν έχει οργασμό;

Η γυναίκα μπορεί να φτάσει σε οργασμό με την εισχώρηση του πέους στον κόλπο (κολπικός οργασμός), ή με τον ερεθισμό της κλειτορίδας (κλειτοριδικός οργασμός). Ωστόσο μερικές γυναίκες μπορούν να φτάσουν σε οργασμό περισσότερες από μία φορά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ενώ άλλες είναι ικανές να βιώνουν αυτή την εμπειρία κατά διαστήματα.

Η πλειοψηφία των γυναικών απαιτεί επιπλέον ερεθίσματα, πέρα από τη σεξουαλική επαφή ώστε να φθάσει σε οργασμό. Πολλές γυναίκες έχοντας την προηγηθείσα κλειτοριδική διέγερση, φτάνουν σε οργασμό με την εισχώρηση του πέους στον κόλπο. Άλλες μπορούν να έχουν οργασμό μόνο με την άμεση διέγερση της κλειτορίδας που μπορεί να γίνει πριν, στη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΓΑΣΜΟ
Καθοριστικός παράγοντας για την ύπαρξη ή όχι οργασμού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης είναι η συναισθηματική κατάσταση που βιώνει η γυναίκα μέσα από τη σχέση της με το σύντροφό της δηλαδή η ποιότητα της σχέσης. Η συναισθηματική αμοιβαιότητα, η ασφάλεια, η εκτίμηση και η αποδοχή από το σύντροφό της είναι τα βασικά συστατικά που χρειάζεται από τη σχέση της για να κορυφώσει σεξουαλικά, εφόσον η γυναίκα λειτουργεί περισσότερο συναισθηματικά στη σεξουαλική επαφή. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η αυτοπεποίθησή της στη γενικότερη αποδοχή και ένταξή της στη ζωή της.

Τι πραγματικά φταίει όταν μια γυναίκα δεν έχει οργασμό;

Παράγοντες όπως η ηλικία, η εμπιστοσύνη στη σεξουαλική δεξιοτεχνία κάποιου και η προτίμηση της γρήγορης ή της αργής σεξουαλικής επαφής, βοηθούν να διευκρινιστεί πόσο συχνά άνδρες και γυναίκες φθάνουν σε οργασμό.

ΑΝΟΡΓΑΣΜΙΑ
Είναι η δυσκολία ή η ανικανότητα της γυναίκας να φτάσει σε οργασμό, με σεξουαλική επαφή ή με αυνανισμό. Κάποιες γυναίκες δεν έχουν βιώσει ποτέ την κορύφωση στη διάρκεια των σεξουαλικών εμπειριών τους ενώ κάποιες άλλες μπορεί να μην κορυφώνουν μετά από κάποια ιατρική κατάσταση, ορμονική διαταραχή, ψυχική διαταραχή, αρνητική εμπειρία σχέσης, κατάθλιψη, ή άλλο γεγονός ζωής που μπορεί να προηγήθηκε.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ
Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά ψυχολογικά αίτια που φέρουν σαν αποτέλεσμα την ανοργασμία. Μερικά απ’ αυτά είναι: δυσάρεστες εμπειρίες, εσωτερικές ψυχολογικές συγκρούσεις, σεξουαλικές αντιλήψεις που έχουν υιοθετηθεί από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, τραυματικά γεγονότα από την παιδική και εφηβική ηλικία, άγχος, προβλήματα στη σχέση, εικόνα σώματος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θυμός, φόβος, ενοχή, κατάθλιψη.

Άλλα αίτια θα μπορούσαν να είναι η έλλειψη σεξουαλικής παιδείας ή η παραπληροφόρηση, η θρησκεία, τα ταμπού.

Η λήψη κάποιων φαρμάκων (πχ. αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, ψυχοτρόπα) και το αλκοόλ μειώνουν τη libido και δυσκολεύουν και τα δύο φύλα να φθάσουν σε οργασμό. Μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να κινητοποιήσει την ψυχική διάθεση και να απελευθερώσει το άτομο αυξάνοντας τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά η υπερβολική λήψη οδηγεί σε αποτυχία.

ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗ
Ο οργασμός της γυναίκας είναι ψυχοσυναισθηματικός (συναισθηματικός οργασμός) Πολλές φορές αισθάνεται πως ΠΡΕΠΕΙ να κορυφώσει κατά τη διάρκεια της επαφής ως εκδήλωση αγάπης και ενδιαφέροντος για το σύντροφό της αλλά και για την επιβεβαίωση της σεξουαλικής επιθυμίας προς αυτόν. Με την προσποίηση, πιστεύει πως ανταποκρίνεται στις προσπάθειες του συντρόφου της να την ολοκληρώσει σεξουαλικά. Η κατάσταση αυτή θεωρείται ως ανεπιθύμητη, αγωνιώδης και φοβική για την ίδια τη γυναίκα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όταν η ανοργασμία οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια η γυναίκα θα πρέπει να έρθει σε επαφή με ψυχολόγο ώστε να ξεκινήσει ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Σε περίπτωση που το πρόβλημά της είναι αποτέλεσμα κάποιας ιατρικής κατάστασης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό θεράποντα ιατρό της.Source link

avatar

Πρισίλα Μεγακλίδου

https://paixtiri.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.